Pasta a’la ajvar

Pyszna pasta z pieczonych bakłażanów i papryk. Świetnie nadaje się zarówno jako dodatek do kanapek, jajek na twardo, mięsa, czy jako sos np. do makaronu. Jest to tylko propozycja, oczywiście można zmienić proporcje warzyw, czy doprawić wg własnego uznania.

Pasta a’la ajvar

Makaron gryczany, mięso z udźca indyka z pastą z bakłażana i czarnuszką

Składniki:

  1. dwa bakłażany- około 800g
  2. trzy papryki- około 600g
  3. passata pomidorowa- 1/2 szklanki
  4. oliwa- 1 łyżka
  5. ocet winny- 1 łyżeczka
  6. przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra

Wykonanie:

Bakłażany i papryki należy przekroić na połowy, ułożyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez około 45 minut, do momentu, aż będą miękkie. Po lekkim przestygnięciu zdejmujemy skórę z bakłażanów, z papryk również można zdjąć, ale nie koniecznie. Wszystko przekładamy do blendera, wraz z passatą i przyprawami, blendujemy na gładką pastę.

Z podanych składników wychodzi słoik o pojemności 0,8l pasty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *