Risotto z indykiem i kolorowymi paprykami

 

 

Składniki:

  1.  Mięso z piersi indyka bez skóry- 120g
  2.  Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
  3.  Papryka żółta- 50g
  4.  Papryka czerwona- 50g
  5.  Pomidor- 1 mała sztuka
  6.  Ryż basmati- 40g
  7.  Mozzarella- 1/4 kulki
  8. Przyprawy: czubryca zielona, sól, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia świeża, natka pietruszki.

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i przyprawami, a następnie obsmażamy na patelni pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, dosypujemy ryż i chwilkę dusimy. Następnie dolewamy wodę (2x tyle ile było ryżu), doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem, aż ryż zrobi się prawie miękki. W tym czasie dodajemy pokrojonego pomidora i kawałki mozzarelli. Dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem, do momentu rozpuszczenia sera. Całość posypujemy siekaną bazylią i natką pietruszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *