Sernik na zimno z owocami i galaretką

Składniki:

Spód:

  • Płatki owsiane 120g
  • Daktyle 200g
  • Kakao 1 łyżka

Masa serowa:

  • Twaróg chudy 500g
  • Nasiona chia 20g
  • Mleko 2%tł. 200ml
  • Żelatyna spożywcza 15g
  • Erytrol 6 łyżek

Wierzch:

  • Galaretka bez cukru
  • Borówki 300g
  • Erytrol 2 łyżki

Wykonanie:

Nasiona chia moczymy w mleku, co jakiś czas mieszając. Daktyle zalewamy gorącą wodą aby zmiękły i odlewamy płyn. W około 100ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. W 400ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i dosładzamy erytrolem.

Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem. Następnie blendujemy odsączone daktyle i kakao. Dodajemy rozdrobnione płatki i całość mieszamy łyżką. Tak powstałą masę rozgniatamy zwilżonymi wodą dłońmi na spodzie tortownicy lub innej formy. Do blendera przekładamy twaróg, erytrol i rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy dość długo, aby powstała gładka masa, następnie dodajemy napęczniałe nasiona chia i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy równomiernie na spód daktylowy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na stężały sernik wykładamy owoce, zalewamy galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Porcja (1/16) dostarcza około:

Energia 125kcal, białko 9g, tłuszcze 1,5g, węglowodany 25g, błonnik 2,5g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *