Sos pomidorowy z bakłażanem i tofu + makaron z zielonego groszku

Składniki:

  • Tofu z oregano 90g (1/2 opakowania)
  • Bakłażan (1/2 małej sztuki)
  • Pomidory (1 duża sztuka)
  • Cebula (1 mała sztuka)
  • Oliwa  z oliwek (1 łyżka)
  • Przyprawy: Bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka słodka
  • Makaron z zielonego groszku (100g)

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Sos

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i tofu pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy pokrojonego również w kostkę bakłażana. Doprawiamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. W tym czasie pomidora pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce bezpośrednio na patelnię. Całość dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i powstanie sosik.

Wartość odżywcza

Energia 450 kcal, białko 25.7g, tłuszcze 17.8g, węglowodany 48g, błonnik 9.8g, Wapń 210mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *