9 września 2017

Kuchenny niezbędnik

Czyli produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w kuchni…

Chcąc ustrzec się przed spożywaniem przypadkowych produktów i ułatwić sobie przygotowywanie posiłków, warto stworzyć listę artykułów spożywczych, które zawsze mamy w lodówce, zamrażarce, czy kuchennych szafkach.
Oto kilka moich propozycji…

Kuchenny niezbędnik do pobrania

Kuchenny niezbędnik- Co warto zawsze mieć w kuchni?

  1. Płatki śniadaniowe niesłodzone i nieprzetworzone– owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane, jaglane lub inne do wyboru.
  2. Suszone owoce– śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki.

Wiórki kokosowe

      3. Makarony pełnoziarniste– pszenne, żytnie, gryczane, z nasion roślin strączkowych itp.

     4. Ryże i kasze

– ryże- brązowy długoziarnisty, Arborio (do risotto), Basmati lub inne,

– kasze- gryczana, pęczaki (orkiszowy, owsiany, jęczmienny, żytni), jaglana, bulgur.

     5. Nabiał

Mleko krowie/kozie/owcze

Jogurt naturalny

Sery twarogowe półtłuste, serek wiejski, naturalne serki do smarowania np.: Bieluch

Ser feta

Ser mozzarella (kulka w zalewie)

Mleka roślinne niesłodzone

Ser Tofu

     6. Jaja

     7. Rośliny strączkowe suche– soczewica (zielona, czerwona), ciecierzyca, groch, fasola, bób.

     8. Tłuszcze

Do smażenia- kokosowy, z oliwek, rzepakowy.

Do sałatek, nierafinowane- oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, z pestek dyni, z awokado itp., do wyboru.

Masło

      9. Orzechy, pestki i nasiona

Orzechy- włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, inne.

Pestki- słonecznika, dyni.

Nasiona- siemię lniane, chia, sezam (biały, czarny).

     10. Gotowe produkty w butelkach, kartonach i puszkach.

Pomidorowe passaty, koncentraty, przeciery. W puszkach: kukurydza, groszek, fasola, ciecierzyca, soczewica, tuńczyk, łosoś, makrela.

     11. Inne- gorzka czekolada, kakao, miód, drożdże.

   12. Dodatki- suszone pomidory, oliwki (czarne, zielone), musztarda, chrzan, majonez np. Kielecki,  ocet winny/jabłkowy/ryżowy, sos sojowy.

     13. Mąki- pszenna typ 500 i 1850, żytnia typ 720 i 2000, gryczana, ryżowa, jaglana, ziemniaczana, z ciecierzycy lub inne.

     14. W zamrażarce

             Mrożone warzywa własne lub kupione

– fasolka szparagowa,

– szpinak,

– brokuły, kalafior, marchewka, zielony groszek, bób

– mieszanki warzyw

Mrożone owoce wedle uznania

Mrożone mięso– udka kurczaka bez skóry, udziec z indyka bez kości pokrojony w kostkę, szynka wieprzowa mielona, schab, filet z piersi kurczaka i/lub indyka.

Filety rybne

     15. Warzywa

Korzeniowe, bulwiaste (dłużej pozostają świeże)

 

 

Warzywa pozostające świeże krócej

 

Ziemniaki

Buraki

Marchew

Pietruszka korzeń

Seler

Cebula

Por

Kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska

Brukselka

Dynia

Kalafior

Brokuły

Cukinia

Bakłażan

Papryka

Pomidor

Ogórek

Rzodkiewki, biała rzodkiew, rzepa

Sałata (różne rodzaje)

Szpinak

Jarmuż

Kiszonki: kapusta, ogórki, buraki, jabłka, rzodkiewki i inne

      16. Owoce + Awokado

Jabłka

Gruszki

Pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfrut, pomelo,

Winogrona, kiwi

Banany

Ananas, mango, arbuz

Owoce sezonowe

       17. Przyprawy i zioła suszone i świeże– liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy, czerwona papryka w proszku słodka i ostra, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, cząber i inne ulubione.

Czosnek, cebula, szczypior, imbir.

Mieszanki ziół typu zioła prowansalskie, greckie, dalmatyńskie.

Koper, natka pietruszki.

Sól

Cukier lub słodzik: erytrol, ksylitol, stewia