Kuchenny niezbędnik

Kuchenny niezbędnik

Czyli produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w kuchni…

Chcąc ustrzec się przed spożywaniem przypadkowych produktów i ułatwić sobie przygotowywanie posiłków, warto stworzyć listę artykułów spożywczych, które zawsze mamy w lodówce, zamrażarce, czy kuchennych szafkach.
Oto kilka moich propozycji…

Kuchenny niezbędnik do pobrania

Co warto zawsze mieć w kuchni?

śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki

gorzka czekolada, kakao, miód, drożdże

suszone pomidory, oliwki (czarne, zielone), musztarda, chrzan, majonez np. Kielecki, ocet winny/jabłkowy/ryżowy, sos sojowy

owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane, jaglane lub inne do wyboru

pszenne, żytnie, gryczane, z nasion roślin strączkowych itp.

Pomidorowe passaty, koncentraty, przeciery. W puszkach: kukurydza, groszek, fasola, ciecierzyca, soczewica, tuńczyk, łosoś, makrela

pszenna typ 500 i 1850, żytnia typ 720 i 2000, gryczana, ryżowa, jaglana, ziemniaczana, z ciecierzycy lub inne.

W zamrażarce

udka kurczaka bez skóry, udziec z indyka bez kości pokrojony w kostkę, szynka wieprzowa mielona, schab, filet z piersi kurczaka i/lub indyka

wedle uznania

Warzywa

kapusta, ogórki, buraki, jabłka, rzodkiewki i inne

Owoce

Przyprawy

liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy, czerwona papryka w proszku słodka i ostra, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, cząber i inne ulubione