Kuchenny niezbędnik
Kuchenny niezbędnik
Czyli produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w kuchni…
Chcąc ustrzec się przed spożywaniem przypadkowych produktów i ułatwić sobie przygotowywanie posiłków, warto stworzyć listę artykułów spożywczych, które zawsze mamy w lodówce, zamrażarce, czy kuchennych szafkach.
Oto kilka moich propozycji…
Co warto zawsze mieć w kuchni?
- Suszone owoce
śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki
- Ryże i kasze
- ryże- brązowy długoziarnisty, Arborio (do risotto), Basmati lub inne
- kasze- gryczana, pęczaki (orkiszowy, owsiany, jęczmienny, żytni), jaglana, bulgur
- Inne
gorzka czekolada, kakao, miód, drożdże
- Nabiał
- Mleko krowie/kozie/owcze
- Jogurt naturalny
- Sery twarogowe półtłuste, serek wiejski, naturalne serki do smarowania np.: Bieluch
- Ser feta
- Ser mozzarella (kulka w zalewie)
- Mleka roślinne niesłodzone
- Mleka roślinne niesłodzone
- Ser Tofu
- Tłuszcze
- Do smażenia- kokosowy, z oliwek, rzepakowy
- Do sałatek, nierafinowane- oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, z pestek dyni, z awokado itp., do wyboru
- Masło
- Dodatki
suszone pomidory, oliwki (czarne, zielone), musztarda, chrzan, majonez np. Kielecki, ocet winny/jabłkowy/ryżowy, sos sojowy
- Płatki śniadaniowe niesłodzone i nieprzetworzone
owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane, jaglane lub inne do wyboru
- Makarony pełnoziarniste
pszenne, żytnie, gryczane, z nasion roślin strączkowych itp.
- Gotowe produkty w butelkach, kartonach i puszkach
Pomidorowe passaty, koncentraty, przeciery. W puszkach: kukurydza, groszek, fasola, ciecierzyca, soczewica, tuńczyk, łosoś, makrela
- Mąki
pszenna typ 500 i 1850, żytnia typ 720 i 2000, gryczana, ryżowa, jaglana, ziemniaczana, z ciecierzycy lub inne.
- Orzechy, pestki i nasiona
- Orzechy- włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, inne
- Pestki- słonecznika, dyni
- Nasiona- siemię lniane, chia, sezam (biały, czarny)
W zamrażarce
- Mrożone mięso
udka kurczaka bez skóry, udziec z indyka bez kości pokrojony w kostkę, szynka wieprzowa mielona, schab, filet z piersi kurczaka i/lub indyka
- Filety rybne
- Mrożone warzywa
- fasolka szparagowa
- szpinak
- brokuły, kalafior, marchewka, zielony groszek, bób
- mieszanki warzyw
- Mrożone owoce
wedle uznania
Warzywa
- Kiszonki
kapusta, ogórki, buraki, jabłka, rzodkiewki i inne
- Korzeniowe, bulwiaste (dłużej pozostają świeże)
- Ziemniaki
- Buraki
- Marchew
- Pietruszka korzeń
- Seler
- Cebula
- Por
- Kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska
- Brukselka
- Dynia
- Warzywa pozostające świeże krócej
- Kalafior
- Brokuły
- Cukinia
- Bakłażan
- Papryka
- Pomidor
- Ogórek
- Rzodkiewki, biała rzodkiew, rzepa
- Sałata (różne rodzaje)
- Szpinak
- Jarmuż
Owoce
- Owoce sezonowe
- Owoce + awokado
- Jabłka
- Gruszki
- Pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfrut, pomelo
- Winogrona, kiwi
- Banany
- Ananas, mango, arbuz
Przyprawy
- Przyprawy i zioła suszone i świeże
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy, czerwona papryka w proszku słodka i ostra, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, cząber i inne ulubione
- Przyprawy i zioła suszone i świeże
- Czosnek, cebula, szczypior, imbir.
- Mieszanki ziół typu zioła prowansalskie, greckie, dalmatyńskie.
- Koper, natka pietruszki.
- Sól
- Cukier lub słodzik: erytrol, ksylitol, stewia