Czyli produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w kuchni…
Chcąc ustrzec się przed spożywaniem przypadkowych produktów i ułatwić sobie przygotowywanie posiłków, warto stworzyć listę artykułów spożywczych, które zawsze mamy w lodówce, zamrażarce, czy kuchennych szafkach.
Oto kilka moich propozycji…
Kuchenny niezbędnik do pobrania
Kuchenny niezbędnik- Co warto zawsze mieć w kuchni?
- Płatki śniadaniowe niesłodzone i nieprzetworzone– owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane, jaglane lub inne do wyboru.
- Suszone owoce– śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki.
Wiórki kokosowe
3. Makarony pełnoziarniste– pszenne, żytnie, gryczane, z nasion roślin strączkowych itp.
4. Ryże i kasze
– ryże- brązowy długoziarnisty, Arborio (do risotto), Basmati lub inne,
– kasze- gryczana, pęczaki (orkiszowy, owsiany, jęczmienny, żytni), jaglana, bulgur.
5. Nabiał
Mleko krowie/kozie/owcze
Jogurt naturalny
Sery twarogowe półtłuste, serek wiejski, naturalne serki do smarowania np.: Bieluch
Ser feta
Ser mozzarella (kulka w zalewie)
Mleka roślinne niesłodzone
Ser Tofu
6. Jaja
7. Rośliny strączkowe suche– soczewica (zielona, czerwona), ciecierzyca, groch, fasola, bób.
8. Tłuszcze
Do smażenia- kokosowy, z oliwek, rzepakowy.
Do sałatek, nierafinowane- oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, z pestek dyni, z awokado itp., do wyboru.
Masło
9. Orzechy, pestki i nasiona
Orzechy- włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, inne.
Pestki- słonecznika, dyni.
Nasiona- siemię lniane, chia, sezam (biały, czarny).
10. Gotowe produkty w butelkach, kartonach i puszkach.
Pomidorowe passaty, koncentraty, przeciery. W puszkach: kukurydza, groszek, fasola, ciecierzyca, soczewica, tuńczyk, łosoś, makrela.
11. Inne- gorzka czekolada, kakao, miód, drożdże.
12. Dodatki- suszone pomidory, oliwki (czarne, zielone), musztarda, chrzan, majonez np. Kielecki, ocet winny/jabłkowy/ryżowy, sos sojowy.
13. Mąki- pszenna typ 500 i 1850, żytnia typ 720 i 2000, gryczana, ryżowa, jaglana, ziemniaczana, z ciecierzycy lub inne.
14. W zamrażarce
Mrożone warzywa własne lub kupione
– fasolka szparagowa,
– szpinak,
– brokuły, kalafior, marchewka, zielony groszek, bób
– mieszanki warzyw
Mrożone owoce wedle uznania
Mrożone mięso– udka kurczaka bez skóry, udziec z indyka bez kości pokrojony w kostkę, szynka wieprzowa mielona, schab, filet z piersi kurczaka i/lub indyka.
Filety rybne
15. Warzywa
Korzeniowe, bulwiaste (dłużej pozostają świeże)
|
Warzywa pozostające świeże krócej
|
Ziemniaki
Buraki Marchew Pietruszka korzeń Seler Cebula Por Kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska Brukselka Dynia |
Kalafior
Brokuły Cukinia Bakłażan Papryka Pomidor Ogórek Rzodkiewki, biała rzodkiew, rzepa Sałata (różne rodzaje) Szpinak Jarmuż |
Kiszonki: kapusta, ogórki, buraki, jabłka, rzodkiewki i inne |
16. Owoce + Awokado
Jabłka
Gruszki
Pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfrut, pomelo,
Winogrona, kiwi
Banany
Ananas, mango, arbuz
Owoce sezonowe
17. Przyprawy i zioła suszone i świeże– liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy, czerwona papryka w proszku słodka i ostra, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, cząber i inne ulubione.
Czosnek, cebula, szczypior, imbir.
Mieszanki ziół typu zioła prowansalskie, greckie, dalmatyńskie.
Koper, natka pietruszki.
Sól
Cukier lub słodzik: erytrol, ksylitol, stewia