Makaron z sosem z białej fasoli i sałatka z buraczków

 

Składniki dla 2 osób:

Sos:

  1. Makaron pszenny pełnoziarnisty 100g
  2. Puszka białej fasoli 240g
  3. Śmietanka 30%- 100ml (można zamienić na mleko roślinne)
  4. Por
  5. Czosnek
  6. Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  7. Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

Sałatka:

  1. Buraki- 2 małe sztuki
  2. Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  3. Sok z cytryny- 1 łyżka
  4. Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al’dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na którą przekładamy pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy, i dusimy chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzamy fasolę, przekładamy do blendera, dodajemy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem i blendujemy na gładką masę. Zblendowaną fasolę przekładamy na patelnię, dolewamy śmietankę lub mleko roślinne, mieszamy doprawiając do smaku i całość jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem.

Tak przygotowanym sosem polewamy makaron. Można posypać siekaną natką pietruszki i czarnuszką.

Ugotowane buraki kroimy w kostkę. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *