Sos pomidorowy z bakłażanem i tofu + makaron z zielonego groszku

Składniki:

  • Tofu z oregano 90g (1/2 opakowania)
  • Bakłażan (1/2 małej sztuki)
  • Pomidory (1 duża sztuka)
  • Cebula (1 mała sztuka)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Przyprawy: Bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka słodka
  • Makaron z zielonego groszku (100g)

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Sos

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i tofu pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy pokrojonego również w kostkę bakłażana. Doprawiamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. W tym czasie pomidora pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce bezpośrednio na patelnię. Całość dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i powstanie sosik.

Wartość odżywcza: Energia 450 kcal, białko 25.7g, tłuszcze 17.8g, węglowodany 48g, błonnik 9.8g, Wapń 210mg

71070496_521367828621829_1066361317838815232_n-595x446

Udostępnij:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest