Dieta 1500 kcal- Dzień 4

Dieta redukcyjna 1500 kcal

Białko 80 g, Tłuszcze 50 g, Węglowodany ogółem 211 g, błonnik 31 g

Spis potraw

Dzień 4

I śniadanie Płatki żytnie z gruszką i migdałami (305 g)obiadKaszotto z pęczaku z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami (375 g)
II śniadanie Kanapki z serkiem Bieluchem, papryką i szczypiorkiem (165 g); jabłko (188 g)kolacja Pizza owsiana z patelni (165 g); Sos do pizzy (35 g); kiwi (81 g)

I ŚNIADANIE 380 KCAL

Płatki żytnie z gruszką i migdałami:

Płatki i siemię, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia i wystudzenia. Następnie zalewamy jogurtem i mieszamy. Na wierzchu układamy gruszkę startą na tarce, posypujemy siekanymi migdałami i szczyptą cynamonu.

PŁATKI ŻYTNIE Z GRUSZKĄ I MIGDAŁAMI – 305 g (1 porcja)

ProduktWaga [g]Waga rynkowa [g]Miara domowaEnergia [kcal]WW
płatki żytnie40.040.04 łyżki144.82.8
migdały10.010.05 sztuk60.40.1
siemię lniane5.05.01 łyżeczka26.70.0
gruszka100.0131.61 mniejsza sztuka58.01.2
jogurt naturalny, 2% tłuszczu150.0150.01 małe opakowanie90.00.9
RAZEM305.0336.6379.95.1

II ŚNIADANIE 325 KCAL

Kanapki z serkiem Bieluchem, papryką i szczypiorkiem:

Z podanych składników przygotowujemy kanapkę. Kromki można złożyć razem lub zjeść każdą z osobna, jako pojedynczą kanapkę.

KANAPKI Z SERKIEM BIELUCHEM, PAPRYKĄ I SZCZYPIORKIEM – 165 g

ProduktWaga [g]Waga rynkowa [g]Miara domowaEnergia [kcal]WW
chleb żytni razowy62.062.02 kromki140.72.7
serek naturalny (Bieluch)60.060.02 pełne łyżeczki76.20.2
papryka czerwona40.040.0kilka paseczków12.80.2
szczypiorek3.03.41 łyżeczka1.00.0
jabłko188.0257.51 średnia sztuka94.01.9
RAZEM353.0422.9324.85.0

OBIAD 468 KCAL

Kaszotto z pęczaku z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami:

Mięso kroimy w kostkę, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami (sól, papryka w proszku słodka i ostra, kurkuma, pieprz, zioła prowansalskie). Przekładamy mięso na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Następnie wsypujemy nieugotowaną kaszę, mieszamy i chwilę podsmażamy z mięsem. Dokładamy pokrojone drobno brokuły, pokrojone pomidory i kukurydzę. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i bez mieszania gotujemy pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Stopniowo dolewamy wodę, aż kasza będzie ugotowana, ale jędrna. Na koniec doprawiamy ostatecznie do smaku i posypujemy siekaną natką pietruszki.

KASZOTTO Z PĘCZAKU Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI – 375 g

ProduktWaga [g]Waga rynkowa [g]Miara domowaEnergia [kcal]WW
kasza jęczmienna, pęczak40.040.02 łyżki136.02.8
kukurydza żółta, ziarna, w puszce, po odsączrniu40.040.02 łyżki31.60.6
mięso z piersi kurczaka, bez skóry140.0140.0ważymy137.20.0
pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu40.040.04 sztuki85.20.7
brokuły, różyczki100.0100.00.3 sztuki28.00.5
oliwa z oliwek5.05.01 (1 łyżeczka)44.90.0
pietruszka, liście10.010.0ilośc dowolna4.90.0
RAZEM375.0375.0467.74.7

KOLACJA 370 KCAL

Pizza owsiana z patelni: 

Płatki owsiane należy zalać przegotowaną wodą i odstawić do nasiąknięcia. Kroimy drobno warzywa i ścieramy ser. Do płatków wrzucamy przyprawy (bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka ostra, odrobina soli). Następnie blendujemy z dodatkiem jaja i mieszamy łyżką z pokrojonymi warzywami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, pod przykryciem z jednej strony i przekładamy na drugą stronę z pomocą pokrywki. Jeszcze na patelni delikatnie smarujemy sosem i posypujemy serem. Dopiekamy jeszcze chwilę pod przykryciem.

Sos do pizzy: Wszystkie składniki mieszamy razem, dodatkiem wody regulując konsystencję sosu.

PIZZA OWSIANA Z PATELNI – 165 g i SOS DO PIZZY – 35 g (1 porcja)

ProduktWaga [g]Waga rynkowa [g]Miara domowaEnergia [kcal]WW
płatki owsiane30.030.03 łyżka (górskie, błyskawiczne)112.81.9
jaja kurze całe59.268.01 sztuka (kl. wagowa L)82.90.0
oliwa z oliwek5.05.01 łyżeczka45.00.0
ser, parmezan10.010.0ważymy45.40.0
cebula17.619.90.25 mała sztuka5.80.1
papryka czerwona25.125.10.1 sztuki8.00.1
pieczarka biała18.120.31 średnia sztuka3.80.0
koncentrat pomidorowy, 30%13.013.01 łyżeczka12.60.2
woda20.020.02 łyżeczki0.00.0
oregano suszone1.01.01 szczypta2.60.0
bazylia suszona1.01.01 szczypta2.30.0
kiwi81.081.01 mała sztuka48.61.0
RAZEM280.9308.6369.93.3

PODSUMOWANIE DNIA

Waga [g]Waga rynkowa [g]Energia [kcal]WW
RAZEM1313.91443.11542.318.0

LISTA ZAKUPÓW – DZIEŃ 4

BAKALIE, ORZECHY, ZIARNA
migdały10 [g]
siemię lniane5.0 [g]
MIĘSO I PRZETWORY
mięso z piersi kurczaka, bez skóry140 [g]
NABIAŁ I JAJA
jaja kurze całe70 [g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu150 [g]
ser parmezan10 [g]
serek naturalny (Bieluch)60 [g]
NAPOJE BEZALKOHOLOWE
woda20 [g]
OWOCE I PRZETWORY
gruszka140 [g]
jabłko260 [g]
kiwi100 [g]
PRZYPRAWY I ZIOŁA
bazylia suszona1.0 [g]
oregano suszone1.0 [g]
TŁUSZCZE
oliwa z oliwek10.0 [g]
WARZYWA I PRZETWORY
kukurydza żółta, ziarna, w puszce, po odsączrniu40 [g]
brokuły, różyczki100 [g]
cebula20 [g]
pieczarka biała21 [g]
pietruszka, liście10.0 [g]
koncentrat pomidorowy, 30%13 [g]
pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu40 [g]
szczypiorek3.4 [g]
PRODUKTY ZBOŻOWE
kasza jęczmienna, pęczak40 [g]
chleb żytni razowy70 [g]
płatki owsiane30 [g]
płatki żytnie40 [g]

Udostępnij:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest