Składniki:
Spód:
- Płatki owsiane 120g
- Daktyle 200g
- Kakao 1 łyżka
Masa serowa:
- Twaróg chudy 500g
- Nasiona chia 20g
- Mleko 2%tł. 200ml
- Żelatyna spożywcza 15g
- Erytrol 6 łyżek
Wierzch:
- Galaretka bez cukru
- Borówki 300g
- Erytrol 2 łyżki
Wykonanie:
Nasiona chia moczymy w mleku, co jakiś czas mieszając. Daktyle zalewamy gorącą wodą aby zmiękły i odlewamy płyn. W około 100ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. W 400ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i dosładzamy erytrolem.
Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem. Następnie blendujemy odsączone daktyle i kakao. Dodajemy rozdrobnione płatki i całość mieszamy łyżką. Tak powstałą masę rozgniatamy zwilżonymi wodą dłońmi na spodzie tortownicy lub innej formy. Do blendera przekładamy twaróg, erytrol i rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy dość długo, aby powstała gładka masa, następnie dodajemy napęczniałe nasiona chia i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy równomiernie na spód daktylowy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na stężały sernik wykładamy owoce, zalewamy galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Porcja (1/16) dostarcza około:
Energia 125kcal, białko 9g, tłuszcze 1,5g, węglowodany 25g, błonnik 2,5g