Pasta z twarogu i buraka
Składniki:
- Twaróg półtłusty 200g
- Jogurt naturalny 2-3 łyżki
- Średniej wielkości ugotowany burak
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Pasta z pieczonego selera z czarnuszką
Składniki:
- Większy seler- 1 sztuka
- Oliwa z oliwek- 3 łyżki
- Tahini- 1 łyżka
- Czarnuszka- 1 łyżeczka
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Seler obieramy ze skórki, kroimy w drobniejsze części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy łyżeczką oliwy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości. Ostudzony seler przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką pastę.
Pasta z czerwonej fasoli
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli
- koncentrat pomidorowy- 1 pełna łyżeczka
- oliwa z oliwek- 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku, szczypiorek
Wykonanie:
Fasolę płuczemy na sicie i przekładamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładką pastę. Posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Pasta z indyka z suszonymi pomidorami
Składniki:
- Gotowane mięso ze skrzydła indyka bez skóry
- Musztarda- 1 łyżeczka
- Suszone pomidory- 5 sztuk
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Wystudzone mięso oddzielamy od kości i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką pastę.
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- tahini- 1 łyżeczka
- Suszone pomidory- 5 sztuk
- Oliwa z oliwek- 2 łyżki
- Aquafaba- 2 łyżki
- Sok z połowy cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy, nie wylewając płynu po ciecierzycy (aquafaba) i przekładamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładką masę.
Pasta z jajek i tuńczyka
Składniki:
- Jaja- 4 sztuki
- Tuńczyk- 1/2 puszki (można dać całą, będzie bardziej wyczuwalny)
- Jogurt naturalny- 1-2 łyżki
- Szczypiorek
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, wraz z odsączonym tuńczykiem i blendujemy na gładką pastę.
Pasta z makreli i zielonego groszku
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
Wykonanie:
Mięso makreli oddzielamy od ości, wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.