Domowy majonez

Składniki:

  • 1 całe jajko
  • 150ml oleju nierafinowanego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu lub inne ulubione przyprawy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Wybieramy słoik lub kubek o średnicy takiej, aby zmieściła się do niego główka blendera ręcznego, lecz nie zbyt szeroki. Wbijamy jajko, dodajemy musztardę, przyprawy, sok z cytryny i zalewamy oliwą. Blender wkładamy do samego spodu naczynia i zaczynamy blendować. Po chwili delikatnie unosimy blender ku górze i na dół, kilkukrotnie powtarzając operację. Jeżeli majonez wyjdzie zbyt gęsty, można dodać więcej soku z cytryny. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadki, dolewamy oliwy i kontynuujemy blendowanie.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *