Składniki na 2 porcje:
Galaretka:
300 ml mocniejszego naparu herbaty (u mnie zielona z pomarańczą)
4 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki żelatyny
Pozostałe składniki:
1/4 granatu
1 marakuja
1 średnia gruszka
cynamon
4 łyżeczki gęstej części mleczka kokosowego z puszki
mięta do dekoracji
Wykonanie:
Do gorącego naparu herbaty dodajemy żelatynę i ksylitol. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Smażymy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu do momentu, aż powstanie mus.
W naczyniu układamy kolejno galaretkę pokrojoną w kostkę, po dwie łyżeczki mleczka kokosowego, mus gruszkowy, marakuję i granat.