Galaretka herbaciana z musem gruszkowym, mleczkiem kokosowym, marakują i granatem

Składniki na 2 porcje:

Galaretka:

  • 300 ml mocniejszego naparu herbaty (u mnie zielona z pomarańczą)
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki żelatyny

Pozostałe składniki:

  • 1/4 granatu
  • 1 marakuja
  • 1 średnia gruszka
  • cynamon
  • 4 łyżeczki gęstej części mleczka kokosowego z puszki
  • mięta do dekoracji

Wykonanie:

Do gorącego naparu herbaty dodajemy żelatynę i ksylitol. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Smażymy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu do momentu, aż powstanie mus.

W naczyniu układamy kolejno galaretkę pokrojoną w kostkę, po dwie łyżeczki mleczka kokosowego, mus gruszkowy, marakuję i granat.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest