Galaretka herbaciana z musem gruszkowym, mleczkiem kokosowym, marakują i granatem

Składniki na 2 porcje:

Galaretka:

300 ml mocniejszego naparu herbaty (u mnie zielona z pomarańczą)

4 łyżeczki ksylitolu

2 łyżeczki żelatyny

Pozostałe składniki:

1/4 granatu

1 marakuja

1 średnia gruszka

cynamon

4 łyżeczki gęstej części mleczka kokosowego z puszki

mięta do dekoracji

Wykonanie:

Do gorącego naparu herbaty dodajemy żelatynę i ksylitol. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Smażymy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu do momentu, aż powstanie mus.

W naczyniu układamy kolejno galaretkę pokrojoną w kostkę, po dwie łyżeczki mleczka kokosowego, mus gruszkowy, marakuję i granat.

Udostępnij: