Kisiel pomarańczowo-gruszkowy

Składniki:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 małe gruszki
  • 30g mąki ziemniaczanej lub ryżowej

Wykonanie:

Wyciskamy sok z pomarańczy i razem z powstałym miąższem przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą i przelewamy do garnuszka. Szklankę ponownie napełniamy zimną wodą, z czego połowę dolewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania. W tym czasie obieramy gruszki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do garnka z wodą i sokiem, mieszamy. Mąkę należy dokładnie rozmieszać w wodzie pozostałej w szklance, wlać do gotujących się owoców i energicznie mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Gotujemy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. Kisiel ma konsystencję wg mnie taką akurat. Jeżeli chcemy, żeby był rzadszy, taki do picia, to należy dodać mniej mąki.

Można posypać wiórkami kokosowymi, tartą gorzką czekoladą, czy dodać odrobinę miodu.

Smacznego 🙂

Udostępnij: