Składniki dla 2 osób:
Sos:
- Makaron pszenny pełnoziarnisty 100g
- Puszka białej fasoli 240g
- Śmietanka 30%- 100ml (można zamienić na mleko roślinne)
- Por
- Czosnek
- Oliwa z oliwek- 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
Sałatka:
- Buraki- 2 małe sztuki
- Oliwa z oliwek- 1 łyżka
- Sok z cytryny- 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al’dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na którą przekładamy pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy, i dusimy chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzamy fasolę, przekładamy do blendera, dodajemy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem i blendujemy na gładką masę. Zblendowaną fasolę przekładamy na patelnię, dolewamy śmietankę lub mleko roślinne, mieszamy doprawiając do smaku i całość jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem.
Tak przygotowanym sosem polewamy makaron. Można posypać siekaną natką pietruszki i czarnuszką.
Ugotowane buraki kroimy w kostkę. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.