Panna Cotta jogurtowa z sosem malinowo-borówkowym

Składniki na 3 porcje:

  • Jogurt naturalny 400ml
  • Mleko 2%tłuszczu 120ml (pół szklanki)
  • Żelatyna spożywcza 20g
  • Ksylitol 3 łyżki
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Aromat waniliowy lub migdałowy (kilka kropli)
  • Garstka malin
  • Garstka borówek
  • Ksylitol 1 łyżka

Wykonanie:

Mleko należy podgrzać, lecz nie zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Jogurt przelewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki dokładnie mieszając. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe mleko dodajemy stopniowo do jogurtu i energicznie mieszamy. Przelewamy w mniejsze kokilki i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Maliny i borówki przekładamy do garnuszka, dodajemy ksylitol, delikatnie podlewamy wodą (lub nie) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie sosik. Polewamy nim deser, po wyjęciu z kokilek.

Dekorujemy miętą i całymi owocami.

Udostępnij: