Składniki na 3 porcje:
- Jogurt naturalny 400ml
- Mleko 2%tłuszczu 120ml (pół szklanki)
- Żelatyna spożywcza 20g
- Ksylitol 3 łyżki
- Cynamon 1/2 łyżeczki
- Aromat waniliowy lub migdałowy (kilka kropli)
- Garstka malin
- Garstka borówek
- Ksylitol 1 łyżka
Wykonanie:
Mleko należy podgrzać, lecz nie zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Jogurt przelewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki dokładnie mieszając. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe mleko dodajemy stopniowo do jogurtu i energicznie mieszamy. Przelewamy w mniejsze kokilki i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Maliny i borówki przekładamy do garnuszka, dodajemy ksylitol, delikatnie podlewamy wodą (lub nie) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie sosik. Polewamy nim deser, po wyjęciu z kokilek.
Dekorujemy miętą i całymi owocami.