Pasty do chleba i nie tylko

Pasta z twarogu i buraka

Składniki:

  • Twaróg półtłusty 200g
  • Jogurt naturalny 2-3 łyżki
  • Średniej wielkości ugotowany burak
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra w proszku

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Pasta z pieczonego selera z czarnuszką

Składniki:

  • Większy seler- 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • Tahini- 1 łyżka
  • Czarnuszka- 1 łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Seler obieramy ze skórki, kroimy w drobniejsze części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy łyżeczką oliwy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości. Ostudzony seler przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką pastę.

Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • koncentrat pomidorowy- 1 pełna łyżeczka
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku, szczypiorek

Wykonanie:

Fasolę płuczemy na sicie i przekładamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładką pastę. Posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Pasta z indyka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • Gotowane mięso ze skrzydła indyka bez skóry
  • Musztarda- 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory- 5 sztuk
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Wystudzone mięso oddzielamy od kości i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką pastę.

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy
  • tahini- 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory- 5 sztuk
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Aquafaba- 2 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedzamy, nie wylewając płynu po ciecierzycy (aquafaba) i przekładamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładką masę.

Pasta z jajek i tuńczyka

Składniki:

  • Jaja- 4 sztuki
  • Tuńczyk- 1/2 puszki (można dać całą, będzie bardziej wyczuwalny)
  • Jogurt naturalny- 1-2 łyżki
  • Szczypiorek
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, wraz z odsączonym tuńczykiem i blendujemy na gładką pastę.

Pasta z makreli i zielonego groszku

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso makreli oddzielamy od ości, wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.

Udostępnij: