Składniki:
- Tofu z oregano 90g (1/2 opakowania)
- Bakłażan (1/2 małej sztuki)
- Pomidory (1 duża sztuka)
- Cebula (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Przyprawy: Bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka słodka
- Makaron z zielonego groszku (100g)
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Sos
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i tofu pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy pokrojonego również w kostkę bakłażana. Doprawiamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. W tym czasie pomidora pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce bezpośrednio na patelnię. Całość dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i powstanie sosik.
Wartość odżywcza
Energia 450 kcal, białko 25.7g, tłuszcze 17.8g, węglowodany 48g, błonnik 9.8g, Wapń 210mg