Ciasto budyniowo-kokosowe z gruszką

Składniki na spód ciasta:

  • 150g płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 40g daktyli
  • 100g masła

Składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki pszennej
  • laska wanilii, ewentualnie aromat waniliowy lub migdałowy

Do ułożenia ma wierzchu ciasta:

  • gruszka 300g (2 sztuki)
  • wiórki (1 łyżka)i płatki kokosowe (1 łyżka)

Wykonanie:

Daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy, aby zmiękły. Wody powinna być naprawdę niewielka ilość, ponieważ później wraz z nią będziemy daktyle przekładać do płatków. Płatki owsiane przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Może nie na mąkę, ale należy je drobniej przesiekać. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, pokrojone zimne masło i daktyle wraz  z wodą, w której się moczyły, szczypta soli. Wszystko razem siekamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, że papier kładziemy na spód tortownicy, a następnie zakładamy obręcz. Na tak przygotowaną tortownicę wykładamy ciasto i rozprowadzamy zwilżonymi wodą palcami, cienką warstwą na całym spodzie, delikatnie wchodząc na brzegi. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 10 minut.

W tym czasie należy przygotować budyń.

W 1/2 szklani zimnego mleka należy dokładnie rozmieszać odmierzone mąki. Pozostałe 1 1/2 szklanki mleka należy zagotować, wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać do zgęstnienia, gotując już na małym ogniu. Jeżeli mamy laskę wanilii, należy wydrążyć z niej pestki i dodać do gotującego się mleka. Jeżeli mamy aromat, dodajemy go w trakcie mieszania budyniu.

Budyń wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy gruszki, posypujemy wiórkami i płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 20 st. C przez kolejne 20 minut.

Średnica tortownicy 25cm.

Wartość odżywcza 1/8: Energia 267 kcal, Białko 6,3g, Tłuszcze 14.6g, Węglowodany przyswajalne 27,7g, Błonnik pokarmowy 3,1g, Wapń 100 mg.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *