Czekoladowe brownie z fasoli z frużeliną śliwkową

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 2 średnie banany (użyłam 270g bez skórki)
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki ksylitolu (100g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju (użyłam rzepakowy uniwersalny)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Fasolę odlewamy z zalewy i na sicie przelewamy zimną wodą. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i rozdrabniamy dotąd, aż powstanie naprawdę gładka dość rzadka masa. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Frużelina

Składniki:

  • śliwki mrożone bez pestek 300g
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody

Wykonanie:

Frużelina śliwkowa (gęsty kisiel): Śliwki przekładamy do garnuszka i zalewamy niepełną szklanką wody. Owoce gotujemy kilka chwil, aby częściowo się rozpadły. W wodzie pozostałej w szklance należy rozmieszać ksylitol i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlać do gotujących się śliwek. Energicznie mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia, albo spożywamy na ciepło.

Kawałek ciasta polewamy łyżką ostudzonej frużeliny.

Do wypieku użyłam kwadratowej formy 22 x 22 cm.

Całość samo ciasto: energia 1600kcal, białko78g, tłuszcze 62g, węglowodany ogółem 230g, błonnik 36g

1 porcja (1/16) z frużeliną: energia 112g, białko 5g, tłuszcze 4g, węglowodany ogółem 22g, błonnik 2,5g

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *