Dieta 1500 kcal- Dzień 4

Dieta redukcyjna 1500kcal

Białko 80g, Tłuszcze 50g, Węglowodany ogółem 211g, błonnik 31g

 

DZIEŃ 4

I śniadanie Płatki żytnie z gruszką i migdałami (305 g) obiad Kaszotto z pęczaku z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami (375 g)
II śniadanie Kanapki z serkiem Bieluchem, papryką i szczypiorkiem (165 g); jabłko (188 g) kolacja Pizza owsiana z patelni (165 g); Sos do pizzy (35 g); kiwi (81 g)

DZIEŃ 4

I ŚNIADANIE 380 KCAL
Płatki żytnie z gruszką i migdałami: Płatki i siemię, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia i wystudzenia. Następnie zalewamy jogurtem i mieszamy. Na wierzchu układamy gruszkę startą na tarce, posypujemy siekanymi migdałami i szczyptą cynamonu.
PŁATKI ŻYTNIE Z GRUSZKĄ I MIGDAŁAMI – 305g (1 porcja)
produkt waga
[g]
waga rynkowa
[g]
miara domowa energia
[kcal]
WW
płatki żytnie 40.0 40.0 4 łyżki 144.8 2.8
Migdały 10.0 10.0 5 sztuk 60.4 0.1
siemię lniane 5.0 5.0 1 łyżeczka 26.7 0.0
gruszka 100.0 131.6 1 mniejsza sztuka 58.0 1.2
jogurt naturalny, 2% tłuszczu 150.0 150.0 1 małe opakowanie 90.0 0.9
RAZEM 305.0 336.6 379.9 5.1
II ŚNIADANIE 325 KCAL
Kanapki z serkiem Bieluchem, papryką i szczypiorkiem: Z podanych składników przygotowujemy kanapkę. Kromki można złożyć razem lub zjeść każdą z osobna, jako pojedynczą kanapkę.
KANAPKI Z SERKIEM BIELUCHEM, PAPRYKĄ I SZCZYPIORKIEM – 165g
produkt waga
[g]
waga rynkowa
[g]
miara domowa energia
[kcal]
WW
chleb żytni razowy 62.0 62.0 2 kromki 140.7 2.7
serek naturalny (Bieluch) 60.0 60.0 2 pełne łyżeczki 76.2 0.2
Papryka czerwona 40.0 40.0 1 kilka paseczków 12.8 0.2
szczypiorek 3.0 3.4 1 łyżeczka 1.0 0.0
jabłko 188.0 257.5 1 średnia sztuka 94.0 1.9
RAZEM 353.0 422.9 324.8 5.0
OBIAD 468 KCAL
Kaszotto z pęczaku z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami: Mięso kroimy w kostkę, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami (sól, papryka w proszku słodka i ostra, kurkuma, pieprz, zioła prowansalskie). Przekładamy mięso na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Następnie wsypujemy nieugotowaną kaszę, mieszamy i chwilę podsmażamy z mięsem. Dokładamy pokrojone drobno brokuły, pokrojone pomidory i kukurydzę. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i bez mieszania gotujemy pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Stopniowo dolewamy wodę, aż kasza będzie ugotowana, ale jędrna. Na koniec doprawiamy ostatecznie do smaku i posypujemy siekaną natką pietruszki.
KASZOTTO Z PĘCZAKU Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI – 375g
produkt waga
[g]
waga rynkowa
[g]
miara domowa energia
[kcal]
WW
kasza jęczmienna, pęczak 40.0 40.0 2 łyżki 136.0 2.8
kukurydza żółta, ziarna, w puszce, po odsączrniu 40.0 40.0 2 łyżki 31.6 0.6
mięso z piersi kurczaka, bez skóry 140.0 140.0 1 ważymy 137.2 0.0
pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu 40.0 40.0 4 sztuki 85.2 0.7
brokuły, różyczki 100.0 100.0 0.3 sztuki 28.0 0.5
oliwa z oliwek 5.0 5.0 1 (1 łyżeczka) 44.9 0.0
pietruszka, liście 10.0 10.0 1 ilośc dowolna 4.9 0.0
RAZEM 375.0 375.0 467.7 4.7
KOLACJA 370 KCAL
Pizza owsiana z patelni: Płatki owsiane należy zalać przegotowaną wodą i odstawić do nasiąknięcia. Kroimy drobno warzywa i ścieramy ser. Do płatków wrzucamy przyprawy (bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka ostra, odrobina soli). Następnie blendujemy z dodatkiem jaja i mieszamy łyżką z pokrojonymi warzywami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, pod przykryciem z jednej strony i przekładamy na drugą stronę z pomocą pokrywki. Jeszcze na patelni delikatnie smarujemy sosem i posypujemy serem. Dopiekamy jeszcze chwilę pod przykryciem.

Sos do pizzy: Wszystkie składniki mieszamy razem, dodatkiem wody regulując konsystencję sosu.

PIZZA OWSIANA Z PATELNI – 165g

produkt waga
[g]
waga rynkowa
[g]
miara domowa energia
[kcal]
WW
płatki owsiane 30.0 30.0 3 łyżka (górskie, błyskawiczne) 112.8 1.9
jaja kurze całe 59.2 68.0 1 sztuka (kl. wagowa L) 82.9 0.0
oliwa z oliwek 5.0 5.0 (1 łyżeczka) 45.0 0.0
ser, parmezan 10.0 10.0 ważymy 45.4 0.0
cebula 17.6 19.9 0.25 mała sztuka 5.8 0.1
Papryka czerwona 25.1 25.1 0.1 sztuki 8.0 0.1
pieczarka biała 18.1 20.3 1 średnia sztuka 3.8 0.0
SOS DO PIZZY – 35g (1 porcja)
koncentrat pomidorowy, 30% 13.0 13.0 1 łyżeczka 12.6 0.2
woda 20.0 20.0 2 łyżeczki 0.0 0.0
oregano suszone 1.0 1.0 1 szczypta 2.6 0.0
bazylia suszona 1.0 1.0 1 szczypta 2.3 0.0
kiwi 81.0 95.3 1 mała sztuka 48.6 1.0
RAZEM 280.9 308.6 369.9 3.3
PODSUMOWANIE DNIA 1313.9 1443.1 1542.3 18.0

LISTA ZAKUPÓW

RÓŻNE
Migdały 10 [g]
Papryka czerwona 70 [g]
kukurydza żółta, ziarna, w puszce, po odsączrniu 40 [g]
BAKALIE, ORZECHY, ZIARNA
siemię lniane 5.0 [g]
DODATKI DO DAŃ
koncentrat pomidorowy, 30% 13 [g]
MIĘSO I PRZETWORY
mięso z piersi kurczaka, bez skóry 140 [g]
NABIAŁ I JAJA
jaja kurze całe 70 [g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu 150 [g]
ser, parmezan 10 [g]
serek naturalny (Bieluch) 60 [g]
NAPOJE BEZALKOHOLOWE
woda 20 [g]
OWOCE I PRZETWORY
gruszka 140 [g]
jabłko 260 [g]
kiwi 100 [g]
PRZYPRAWY I ZIOŁA
bazylia suszona 1.0 [g]
oregano suszone 1.0 [g]
TŁUSZCZE
oliwa z oliwek 10 [g]
WARZYWA I PRZETWORY
brokuły, różyczki 100 [g]
cebula 20 [g]
pieczarka biała 21 [g]
pietruszka, liście 10 [g]
pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu 40 [g]
szczypiorek 3.4 [g]
ZBOŻOWE
chleb żytni razowy 70 [g]
kasza jęczmienna, pęczak 40 [g]
płatki owsiane 30 [g]
płatki żytnie 40 [g]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *