Składniki:
Spód:
- 150g migdałów
- 100g daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Masa twarogowa:
- 500g półtłustego twarogu
- 6 łyżek ksylitolu
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 50ml mleka krowiego lub roślinnego
- 10g żelatyny
Galaretka mango:
- 1 owoc mango
- 50ml wody
- 10g żelatyny
Wykonanie:
Daktyle moczymy około godzinę w gorącej wodzie, a następnie odlewamy płyn. Migdały należy dość drobno zblendować. Następnie dodajemy daktyle, wiórki kokosowe i blendujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i dogniatamy palcami równomiernie, tworząc spód ciasta.
Twaróg należy zblendować z ksylitolem i mleczkiem kokosowym. W odrobinie gorącego mleka rozpuszczamy żelatynę, po lekkim przestudzeniu należy ją dokładnie wmieszać w serową masę. Tak powstałą masę równomiernie rozkładamy na wcześniej przygotowanym spodzie i wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Mango obieramy ze skórki i pozbawiamy pestki. Blendujemy na gładką masę. W odrobinie gorącej wody należy rozpuścić żelatynę i po przestudzeniu dokładnie rozmieszać z blendowanym mango. Wyjmujemy ciasto z lodówki, na które przekładamy ostatnią masę.
Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Użyłam kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm
Całość: energia 2540kcal, białko 152g, tłuszcze 152g, węglowodany ogółem 230g, błonnik 34g
Porcja (1/16): energia 158,6kcal, białko 9,5g, tłuszcze 9,5g, węglowodny ogółem 14,4g, błonnik 2,1g