Sernik na zimno z galaretką z mango

Składniki:

Spód:

  • 150g migdałów
  • 100g daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Masa twarogowa:

  • 500g półtłustego twarogu
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 50ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 10g żelatyny

Galaretka mango:

  • 1 owoc mango
  • 50ml wody
  • 10g żelatyny

Wykonanie:

Daktyle moczymy około godzinę w gorącej wodzie, a następnie odlewamy płyn. Migdały należy dość drobno zblendować. Następnie dodajemy daktyle, wiórki kokosowe i blendujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i dogniatamy palcami równomiernie, tworząc spód ciasta.

Twaróg należy zblendować z ksylitolem i mleczkiem kokosowym. W odrobinie gorącego mleka rozpuszczamy żelatynę, po lekkim przestudzeniu należy ją dokładnie wmieszać w serową masę. Tak powstałą masę równomiernie rozkładamy na wcześniej przygotowanym spodzie i wkładamy do lodówki na około 15 minut.

Mango obieramy ze skórki i pozbawiamy pestki. Blendujemy na gładką masę. W odrobinie gorącej wody należy rozpuścić żelatynę i po przestudzeniu dokładnie rozmieszać z blendowanym mango. Wyjmujemy ciasto z lodówki, na które przekładamy ostatnią masę.

Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Użyłam kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm

Całość: energia 2540kcal, białko 152g, tłuszcze 152g, węglowodany ogółem 230g, błonnik 34g

Porcja (1/16): energia 158,6kcal, białko 9,5g, tłuszcze 9,5g, węglowodny ogółem 14,4g, błonnik 2,1g

Udostępnij: