Składniki na spód ciasta:
- 150g płatków owsianych górskich
- 1 jajko
- 40g daktyli
- 100g masła
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 20g mąki pszennej
- laska wanilii, ewentualnie aromat waniliowy lub migdałowy
Do ułożenia ma wierzchu ciasta:
- gruszka 300g (2 sztuki)
- wiórki (1 łyżka)i płatki kokosowe (1 łyżka)
Wykonanie:
Daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy, aby zmiękły. Wody powinna być naprawdę niewielka ilość, ponieważ później wraz z nią będziemy daktyle przekładać do płatków. Płatki owsiane przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Może nie na mąkę, ale należy je drobniej przesiekać. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, pokrojone zimne masło i daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, szczypta soli. Wszystko razem siekamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, że papier kładziemy na spód tortownicy, a następnie zakładamy obręcz. Na tak przygotowaną tortownicę wykładamy ciasto i rozprowadzamy zwilżonymi wodą palcami, cienką warstwą na całym spodzie, delikatnie wchodząc na brzegi. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 10 minut.
W tym czasie należy przygotować budyń.
W 1/2 szklani zimnego mleka należy dokładnie rozmieszać odmierzone mąki. Pozostałe 1 1/2 szklanki mleka należy zagotować, wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać do zgęstnienia, gotując już na małym ogniu. Jeżeli mamy laskę wanilii, należy wydrążyć z niej pestki i dodać do gotującego się mleka. Jeżeli mamy aromat, dodajemy go w trakcie mieszania budyniu.
Budyń wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy gruszki, posypujemy wiórkami i płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 20 st. C przez kolejne 20 minut.
Średnica tortownicy 25cm.
Wartość odżywcza 1/8: Energia 267 kcal, Białko 6,3g, Tłuszcze 14.6g, Węglowodany przyswajalne 27,7g, Błonnik pokarmowy 3,1g, Wapń 100 mg.