Ciasto budyniowo-kokosowe z gruszką

Składniki na spód ciasta:

  • 150g płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 40g daktyli
  • 100g masła

Składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki pszennej
  • laska wanilii, ewentualnie aromat waniliowy lub migdałowy

Do ułożenia ma wierzchu ciasta:

  • gruszka 300g (2 sztuki)
  • wiórki (1 łyżka)i płatki kokosowe (1 łyżka)

Wykonanie:

Daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy, aby zmiękły. Wody powinna być naprawdę niewielka ilość, ponieważ później wraz z nią będziemy daktyle przekładać do płatków. Płatki owsiane przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Może nie na mąkę, ale należy je drobniej przesiekać. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, pokrojone zimne masło i daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, szczypta soli. Wszystko razem siekamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, że papier kładziemy na spód tortownicy, a następnie zakładamy obręcz. Na tak przygotowaną tortownicę wykładamy ciasto i rozprowadzamy zwilżonymi wodą palcami, cienką warstwą na całym spodzie, delikatnie wchodząc na brzegi. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 10 minut.

W tym czasie należy przygotować budyń.

W 1/2 szklani zimnego mleka należy dokładnie rozmieszać odmierzone mąki. Pozostałe 1 1/2 szklanki mleka należy zagotować, wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać do zgęstnienia, gotując już na małym ogniu. Jeżeli mamy laskę wanilii, należy wydrążyć z niej pestki i dodać do gotującego się mleka. Jeżeli mamy aromat, dodajemy go w trakcie mieszania budyniu.

Budyń wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy gruszki, posypujemy wiórkami i płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 20 st. C przez kolejne 20 minut.

Średnica tortownicy 25cm.

Wartość odżywcza 1/8: Energia 267 kcal, Białko 6,3g, Tłuszcze 14.6g, Węglowodany przyswajalne 27,7g, Błonnik pokarmowy 3,1g, Wapń 100 mg.

 

Udostępnij: