Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 2 średnie banany (użyłam 270g bez skórki)
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu (100g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju (użyłam rzepakowy uniwersalny)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Fasolę odlewamy z zalewy i na sicie przelewamy zimną wodą. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i rozdrabniamy dotąd, aż powstanie naprawdę gładka dość rzadka masa. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Frużelina
Składniki:
- śliwki mrożone bez pestek 300g
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka wody
Wykonanie:
Frużelina śliwkowa (gęsty kisiel): Śliwki przekładamy do garnuszka i zalewamy niepełną szklanką wody. Owoce gotujemy kilka chwil, aby częściowo się rozpadły. W wodzie pozostałej w szklance należy rozmieszać ksylitol i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlać do gotujących się śliwek. Energicznie mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia, albo spożywamy na ciepło.
Kawałek ciasta polewamy łyżką ostudzonej frużeliny.
Do wypieku użyłam kwadratowej formy 22 x 22 cm.
Całość samo ciasto: energia 1600kcal, białko78g, tłuszcze 62g, węglowodany ogółem 230g, błonnik 36g
1 porcja (1/16) z frużeliną: energia 112g, białko 5g, tłuszcze 4g, węglowodany ogółem 22g, błonnik 2,5g