Pierś kurczaka w mleczku kokosowym z brokułami i szpinakiem

Pierś kurczaka w mleczku kokosowym z brokułami i szpinakiem

Składniki (4 porcje):

  1. Mięso z piersi kurczaka- 600g
  2. Brokuły- 1 sztuka
  3. Świeży szpinak- 3 garstki
  4. Mleko kokosowe- 1 puszka
  5. Przyprawy: kurkuma, papryka słodka, oregano, pieprz, sól

Wykonanie:

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie oprószamy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy wcześniej przygotowane mięso i smażymy pod przykryciem bez dodatku tłuszczu, w razie potrzeby delikatnie podlewając wodą. W tym czasie oczyszczamy brokuły, dzielimy je na różyczki i przekładamy na patelnię. Chwilkę smażymy razem z mięsem, a następnie dolewamy mleko kokosowe. Szpinak należy opłukać, można delikatnie przesiekać i dodać na patelnię. Całość mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Dusimy razem do miękkości brokułów.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Udostępnij: