Pierś kurczaka w mleczku kokosowym z brokułami i szpinakiem
Składniki (4 porcje):
- Mięso z piersi kurczaka- 600g
- Brokuły- 1 sztuka
- Świeży szpinak- 3 garstki
- Mleko kokosowe- 1 puszka
- Przyprawy: kurkuma, papryka słodka, oregano, pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie oprószamy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy wcześniej przygotowane mięso i smażymy pod przykryciem bez dodatku tłuszczu, w razie potrzeby delikatnie podlewając wodą. W tym czasie oczyszczamy brokuły, dzielimy je na różyczki i przekładamy na patelnię. Chwilkę smażymy razem z mięsem, a następnie dolewamy mleko kokosowe. Szpinak należy opłukać, można delikatnie przesiekać i dodać na patelnię. Całość mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Dusimy razem do miękkości brokułów.
Podajemy z makaronem lub ryżem.