Placki z dyni

Składniki (około 20 placków):

  1. Dynia obrana ze skórki- 700g
  2. mąka żytnia typ 720- 100g (około 8 łyżek)
  3. jaja- 3 sztuki
  4. przyprawy: sól, pieprz lub inne ulubione

Wykonanie:

Dynię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładamy tartą dynię, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i mieszamy całość dokładnie, doprawiając do smaku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką porcjujemy placki lekko spłaszczając. Pieczemy w rozgrzanym do 200st.C piekarniku, przez około 20 min. Można delikatnie skropić oliwą, ale nie koniecznie. Po 20 minutach pieczenia ładnie odstają od papieru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *