Kalafior w sosie paprykowym

Składniki:

  1. Średni kalafior
  2. Dwie czerwone papryki
  3. Sezam
  4. Koperek
  5. Oliwa- 2 łyżki
  6. Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Wykonanie:

Zaczynamy od sosu. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Doprawiamy do smaku, a następnie blendujemy na gładki sos.

W trakcie smażenia papryki należy przygotować kalafior. Myjemy go i dzielimy na różyczki. Podsmażamy na łyżce oliwy, często mieszając. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem paprykowym. Całą potrawę posypujemy sezamem i koperkiem.

Spożywamy z kaszą, ryżem lub pieczywem.

SMACZNEGO 🙂

Udostępnij: