Tofucznica z pomidorami

Moja pierwsza tofucznica. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak smaczna. Na pewno jeszcze wypróbuję tofu w innym wydaniu. SMACZNEGO 🙂

Składniki:

  • 1/2 kostki naturalnego tofu (125g)
  • 1 średnia cebulka
  • 2 pomidorki pelati
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, odrobina słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz, bazylia, zioła greckie, szczypiorek, natka pietruszki
  • łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z przyprawami (kurkuma, sól, zioła). Następnie dodajemy rozkruszone w palcach tofu i mieszamy do momentu, aż kurkuma zabarwi tofu. Można dodać odrobinę papryki w proszku. W tym czasie pomidory pozbawiamy skórki, drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości pomidorów. Można delikatnie podlać wodą, jeżeli jest taka potrzeba dodatkowo doprawić. Gotową potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Udostępnij: