Posiłki do pracy lub szkoły w formie sałatek

Sałatka z kaszą pęczak, kabanosem i serem feta

Składniki:

  1. Kasza pęczak 40g
  2. Kabanosy 60g
  3. Ser feta 40g
  4. Mix sałat – garść
  5. Papryka- 1/4 sztuki
  6. Pomidor- 1 sztuka
  7. Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do tej sałatki wykorzystujemy wcześniej ugotowaną kaszę np. do obiadu. Kabanosy kroimy w plasterki, fetę w kostkę, paprykę i pomidora również w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą i polewamy oliwą. Doprawiamy do smaku jeszcze raz dokładnie mieszając.

 

Sałatka z mozzarellą i pieczoną cukinią + kanapki z pastą z indyka

Składniki:

  1. Rukola- garść
  2. Mozzarella- 1/2 kulki
  3. Pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
  4. Pestki słonecznika- 2 łyżeczki
  5. Pieczona cukinia- 1/2 małej sztuki
  6. Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
  7. Pasta z indyka z suszonymi pomidorami

Wykonanie:

Do tej sałatki wykorzystujemy upieczoną wcześniej cukinię np. do obiadu (cukinię należy przekroić na pół lub drobniej, w zależności od wielkości, doprawić solą, papryką słodką i ostrą, skropić odrobiną oliwy i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku do miękkości.

Do miseczki przekładamy rukolę, porwaną dłońmi mozzarellę, połówki pomidorków koktajlowych i prażone pestki słonecznika. Doprawiamy solą, pieprzem, siekaną natką pietruszki lub koperkiem i dokładnie mieszamy.

Pasta z indyka:

Wykorzystujemy gotowane mięso z udźca lub skrzydła indyka bez skóry (np. z zupy). Schłodzone mięso przekładamy do blendera, dodajemy kilka suszonych pomidorów, 1 łyżeczkę musztardy, przyprawy (sól, pieprz) i blednujemy na gładką pastę.

Na kromkę pieczywa smarujemy 1 łyżeczkę pasty.

 

Sałatka mięsem z ud kurczaka, ciecierzycą i szpinakiem

Składniki:

  1. Mięso z ud kurczaka- 1 sztuka
  2. Ciecierzyca gotowana- 3 łyżki
  3. Pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
  4. Szpinak- garść
  5. Oliwki- 5-6 sztuk
  6. Pestki słonecznika- 2 łyżeczki
  7. Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do tej sałatki wykorzystujemy pieczone udka kurczaka bez skóry np. obiadu.

Delikatnie siekamy szpinak, dodajemy schłodzone rozdrobnione pieczone mięso drobiowe, 3 łyżki ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, kilka oliwek pokrojonych lub w całości oraz prażone pestki słonecznika. Całość polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

 

Sałatka z mięsem z piersi kurczaka, awokado i szpinakiem

Składniki:

  1. Mięso z piersi kurczaka- około 100g
  2. Awokado- 1/2 sztuki
  3. Pomidor- 1 sztuka
  4. Szpinak- garść
  5. Orzeszki Pini- 1 łyżeczka
  6. Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
  7. Sok z cytryny- 1 łyżeczka

Wykonanie:

Filet kroimy w drobną kostkę. Przyprawy (paprykę sodką, ostrą, tymianek, kurkumę, sól, pieprz) mieszamy z wodą i tak przygotowaną mieszanką polewamy mięso i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu, przekładamy na nią mięso, równomiernie rozkładamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy w ten sposób do miękkości mięsa, mieszając od czasu do czasu.

Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora również kroimy w kostkę, siekamy drobniej szpinak, dodajemy przestudzone mięso i posypujemy prażonymi orzeszkami pinii. Polewamy oliwą, doprawiamy i mieszamy.

 

Sałatka awokado, jajkiem i ciecierzycą

Składniki:

  1. Awokado- 1/2 sztuki
  2. Jajko- 1 sztuka L
  3. Ciecierzyca- 3 łyżki
  4. Pomidor- 1 sztuka
  5. Szpinak- garść
  6. Orzeszki Pini- 1 łyżeczka
  7. Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
  8. Sok z cytryny- 1 łyżeczka
  9. Pasta tahini- 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do miseczki przekładamy ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, gotowaną ciecierzycę, połówki pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w kostkę, garść szpinaku. Oliwę mieszamy z pastą tahini, polewamy sałatkę doprawiając dodatkowo do smaku i dokładnie mieszamy.

 

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  1. Makaron- 50g
  2. Mięso z piersi kurczaka bez skóry- 100g
  3. Przyprawy do mięsa: papryka słodka, ostra, kurkuma, sól, pierz, tymianek- mieszamy z wodą.
  4. Brokuły- 1/4 sztuki
  5. Pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
  6. Sałata- garść
  7. Sos: jogurt naturalny (2 łyżki), czosnek świeży lub granulowany, siekana natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:

Makaron i brokuły gotujemy al’dente. Mięso z piersi kroimy w kostkę i polewamy przyprawami dokładnie mieszając. Smażymy mięso pod przykryciem i odstawiamy do przestudzenia. Rwiemy sałatę, pomidorki należy przekroić na pół. Wszystkie składniki łączymy w miseczce, polewamy sosem jogurtowo- czosnkowym i dokładnie mieszamy.

Udostępnij: