Gulasz z bakłażanem i ciecierzycą

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 żółta papryka
  • 1 por
  • puszka ciecierzycy
  • 2 duże pomidory
  • gałązka naci selera
  • koper
  • oliwa
  • przyprawy: sól, papryka w proszku słodka i ostra, tymianek, szczypta cynamonu, imbir, kurkuma

Wykonanie:

Bakłażana kroimy w poprzeczne krążki, solimy z obu stron i odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanej oliwie chwilę podsmażamy przyprawy, a następnie dodajemy pora drobno pokrojonego, a po chwili pokrojoną paprykę. Solimy i dusimy pod przykryciem, w razie potrzeby podlewając wodą. Bakłażana należy opłukać z soli, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i również przekładamy na patelnię. Na koniec dodajemy pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz siekany seler naciowy. Całość mieszamy, doprawimy ostatecznie do smaku i dusimy pod przykryciem do momentu, aż rozpadną się pomidory. Gotową potrawę posypujemy siekanym koperkiem lub natką pietruszki. Spożywamy z chlebem, kaszą lub ryżem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *