Kurczak w sosie z porów, dyni i jabłka

Składniki:

  • 6 ud kurczaka bez kości
  • średni por
  • żółta papryka
  • kilka cząstek dyni bez skórki
  • kwaśne jabłko
  • pół szklaki wody
  • przyprawy: kurkuma, oregano, tymianek, papryka w proszku słodka i ostra, sól

Wykonanie:

Pora kroimy w półplasterki. Paprykę, jabłko obrane ze skórki i pozbawione gniazda nasiennego oraz dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Kurczaka w osobnym naczyniu również nacieramy przyprawami. Układamy na wierzchu warzyw i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez około godzinę.

Jako dodatek: pieczone ziemniaki z tymiankiem.

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, polewamy łyżką oliwy, posypujemy tymiankiem i ostrą papryką w proszku. Rozkładamy równomiernie na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *