Składniki:
- Średni kalafior
- Dwie czerwone papryki
- Sezam
- Koperek
- Oliwa- 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Wykonanie:
Zaczynamy od sosu. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Doprawiamy do smaku, a następnie blendujemy na gładki sos.
W trakcie smażenia papryki należy przygotować kalafior. Myjemy go i dzielimy na różyczki. Podsmażamy na łyżce oliwy, często mieszając. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem paprykowym. Całą potrawę posypujemy sezamem i koperkiem.
Spożywamy z kaszą, ryżem lub pieczywem.
SMACZNEGO 🙂