Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 żółta papryka
- 1 por
- puszka ciecierzycy
- 2 duże pomidory
- gałązka naci selera
- koper
- oliwa
- przyprawy: sól, papryka w proszku słodka i ostra, tymianek, szczypta cynamonu, imbir, kurkuma
Wykonanie:
Bakłażana kroimy w poprzeczne krążki, solimy z obu stron i odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanej oliwie chwilę podsmażamy przyprawy, a następnie dodajemy pora drobno pokrojonego, a po chwili pokrojoną paprykę. Solimy i dusimy pod przykryciem, w razie potrzeby podlewając wodą. Bakłażana należy opłukać z soli, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i również przekładamy na patelnię. Na koniec dodajemy pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz siekany seler naciowy. Całość mieszamy, doprawimy ostatecznie do smaku i dusimy pod przykryciem do momentu, aż rozpadną się pomidory. Gotową potrawę posypujemy siekanym koperkiem lub natką pietruszki. Spożywamy z chlebem, kaszą lub ryżem.