Składniki:
- 6 ud kurczaka bez kości
- średni por
- żółta papryka
- kilka cząstek dyni bez skórki
- kwaśne jabłko
- pół szklaki wody
- przyprawy: kurkuma, oregano, tymianek, papryka w proszku słodka i ostra, sól
Wykonanie:
Pora kroimy w półplasterki. Paprykę, jabłko obrane ze skórki i pozbawione gniazda nasiennego oraz dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Kurczaka w osobnym naczyniu również nacieramy przyprawami. Układamy na wierzchu warzyw i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez około godzinę.
Jako dodatek: pieczone ziemniaki z tymiankiem.
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, polewamy łyżką oliwy, posypujemy tymiankiem i ostrą papryką w proszku. Rozkładamy równomiernie na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.